diumenge, 12 de febrer del 2012

EL TREBALL COOPERATIU

Personalment considero que qualsevol activitat que fomenti el treball cooperatiu tindrà sempre molts més avantatges que inconvenients. En el vídeo "llegim en parella" se'ns presenta una activitat de tutoria entre iguals en què un alumne més expert tutoritza un altre. Un dels principals objectius que es persegueix es la millora de la competència lectora però de retruc són molts altres els avantatges que se'n recullen, com per exemple la implicació de les famílies, diversos estudis corroboren que quan una família s’implica en l’escola, col·labora en les tasques escolars i ajuda l’alumne a fer els deures, aquest alumne té menys dificultats i treu més bones notes que l’alumne que no ha rebut aquest suport. La participació familiar, doncs, és molt positiva i és per això aquest programa reforça molt la relació família-escola i és un altre dels grans avantatges a tenir en compte.
D'altra banda, amb experiències com aquesta, s'augmenta el grau d'atenció a la diversitat, permet que l'alumne rebi una atenció més individualitzada, es treballen les competències de relació social, d'autonomia i iniciativa personal... sent a l'hora una activitat motivadora, dinàmica i diferent a les plantejades habitualment a l'aula.
Tothom ha experimentat bé com alumne o com a docent, la poca motivació que generen les lectures en veu alta col.lectives, on la majoria de nens i nenes només connecten quan els hi toca llegir.
Inconvenients, si la tasca es fa ben feta, i es dóna  importància també a l'aprenentatge del tutor, no en trobo gaires. En tot cas, considero que la franja d'edat escollida al vídeo, alumnes de 5è i 6è, seria la més indicada, en grups d'edats més reduïdes, no sé si la figura del tutor tindria tant de pes i serien capaç d'avaluar-se amb suficient criteri.
L'única dificultat que es pot donar és una manca d'espai físic per desenvolupar aquestes activitats en que dos grups s'ajunten i a més, aconseguir un ambient de treball tranquil i no massa sorollós que permeti fer una lectura comprensiva.
Però com deia a l'inici, els avantatges superen els inconvenients. s'haurien de promoure molt més aquest tipus d'activitats i no només pensant en la lectura, sinó en totes les àrees. Quan un és capaç d'ensenyar alguna cosa vol dir que ho ha interioritzat i que per tant ho ha après. Les tutories entre iguals facilitarien l'assimilació dels aprenentatges d'una manera molt més significativa i motivadora.

1 comentari:

  1. Presentes una anàlisi acurada sobre la metodologia utilitzada en el treball cooperatiu a partir del vídeo facilitat.
    La reflexió és interessant i correcta. Només comentar que els centres que tenen incorporada aquesta metodologia al seu projecte educatiu, habitualment aquests inconvenients es van resolent.
    Tasca molt correcta!

    ResponElimina